Sufganyots

ca. 3o stk.

2,5 timer.

Sufganyots er de herligt sprøde syltetøjsfyldte kager, som de fleste danskere nok kender som ‘berlinere.’ Hvad de færreste nok ved, er at de er jødiske og en traditionel del af de delikatesser, der spises i forbindelse med Channukah, den jødiske jul.

Ved Channukah fejres oliens mirakel efter generobringen af templet i Jerusalem i år 165 før vor tidsregning, og alskens oliestegte lækkerier tilberedes og indtages som en del af denne højtid. Sufganyots er en af de mest traditionelle og populære, og de er faktisk ikke særligt svære at lave. Vi plejer at lave vores væsentligt mindre end de berlinere, du ser hos bageren. De bliver mere delikate på den måde – og så har man ikke så dårlig samvittighed, når man tager en til!

Sufganyots:

25 g gær

400 g hvedemel

2 dl lunkent vand

1,5 spsk. olie

1 spsk. cognac eller calvados

1 citron, skallen af

4 dl syltetøj, blendet

flormelis til drys

solsikkeolie til stegning

1 stor zipbag

 

Vi laver vores sufganyots i zipbag – det er supernemt og letter rengøringen voldsomt. Du tager ganske enkelt dine ingredienser (citronskallen skal rives fint) og putter dem i posen, luk til og bland dem godt ved at ælte den med hænderne.

Tag dernæst en skål og fyld den med meget varmt vand, læg posen med din dej heri og lad den ligge i den næste time.

Drys mel ud på bordet og tag din dej ud af posen – den vil klistre, så giv den mel nok til at du kan rulle den ud til 1 cm tykkelse. Udstik cirkler med en kageform eller et glas, vi laver vores ca. 4 cm i diameter, de vil hæve flere gange undervejs, og som tidligere nævnt elsker vi de små delikate sufganyots, der også er nemmere for børn at overskue.

Når du har udstukket dine sufganyots samler du den overskydende dej, ruller den ud og udstikker flere, således bliver du ved til dejen slipper op. Drys dem med mel på toppen og sørg for der også er mel under dem, før du dækker med et viskestykke og lader dem hæve 30 minutter mere.

I en gryde opvarmes solsikkeolie til 175 grader C. Du kan bruge anden olie uden kraftig smag, men solsikkeolie er rigtig god til friturestegning. Det er nok med 2-3 cm olie i gryden. Hvis du ikke har et termometer så indstil blusset til medium varme og test med enden af en tændstik: når det begynder at boble omkring den, straks efter du stikker den ned er olien klar.

Steg dine sufganyots i hold ca. 1 minut på hver side til de er sprøde og gyldne.

Lad dem dryppe af på rigeligt fedtsugende papir og stil dem til side. Når de alle er færdigstegte er det tid til at fylde dem.

Du kan i og for sig bruge den type syltetøj, du vil, men husk at blende det! Det skal sprøjtes ind i skallerne og klumper vil blokere. Vi bruger jordbær-rabarber syltetøj for at få lidt syrlighed. Brug en kagesprøjte eller sprøjtepose til at fylde dine sufganyots. Der findes en særlig tylle til berlinere:

Hvis du ikke har en sådan, kan du sagtens prikke hul i toppen med en anden spids genstand og bruge en almindelig spids tylle til at sprøjte fyldet i med.

Når alle dine sufganyots er fyldte drysses de let med flormelis gennem en sigte og serveres. Bare rolig – der bliver ikke mange tilbage!