Delicatessens koldhævede Challah

2 challah

Dag 1: 10 minutter – hæver natten over

Dag 2: 1,5 timer

Challah er det smukke jødiske fletbrød, der spises til shabbat og højtider. Oftest er det flettet af tre strimler, men ved Rosh Hashanah flettes det af fire og som et meget smukt rundt brød. Kreative bagere udformer meget smukke challah med spændende udsmykning og fletværk, indfarvet med krydderier og med forskellig smag og fyld.

Vi giver her opskriften på et fantastisk challah som ovenikøbet har den fordel at dejen kan laves dagen før, og bare stå i køleskabet og vente på dig. En stor fordel når det drejer som om shabbat middagen! Vores portion er ikke enorm, men passer til de fleste familier og middagsselskaber, hvor man ikke har inviteret hele slægten med. Challah kommer altid i par og opskriften er til to brød – så husk at lave to. Skulle det ene ikke blive spist, er det også godt dagen efter.

Challah:

25 g gær

2 dl lunkent vand

1 æg

1 spsk. salt

1 spsk. olie

2 spsk. honning

ca. 500 g mel

Æg til pensling

Sesamfrø til pynt.

Smuldr gæren i vandet og rør honningen ud i det, lad det stå i fem min. og boble lidt før du tilsætter salt, æg og olie og rører det godt sammen.

Melet tilsættes lidt ad gangen og dejen æltes igennem. Placer den i en stor skål og dæk den med film først og et viskestykke derover, før du sætter den i køleskabet. Lad den stå til næste dag.

Slå dejen ned og del den først i to portioner, du behøver ikke mel på dit bord – dejen vil være let at arbejde med. Hver portion deles så op i enten tre dele til et traditionelt challah, eller i fire til et rundt. Flet dine brød, dæk til og lad hæve 45 min. Varm din ovn op til 160 grader C (varmluft).

Pensl challah med æg og drys dem med sesamfrø. Bages i 35 minutter til de er smukt gyldne hvorefter de køler af på en rist.