Kyllingesuppe

4 – 6 personer alt efter tilbehør

Ca. 3 timer

Kyllingesuppe – eller ‘Goldene yoich’ er formentlig den mest kendte af alle jødiske retter. Den går også under navnet ‘jødisk penicillin,’ da den gennem alle tider er blevet brugt som et middel mod alskens sygdom. Nyere forskning har rent faktisk også bevist effekten: jødisk penicillin virker! Det er bare om at spise noget kyllingesuppe – og på en kold efterårs- eller vinterdag er der heller ikke noget skønnere, hvad end man selv er ramt af en virus eller ej. En god kyllingesuppe er bestemt ikke at foragte, og det jødiske køkken byder jo tilmed på så mange herlige former for fyld: matzekugler og alskens kreplach og skønne nudler.

Vi giver her en grundopskrift på kyllingesuppe. Den kan varieres, det ved enhver kok, og vi vil gerne indrømme at vi selv gør det afhængigt af hvilke grøntsager, der lige ligger i køleskabet. Porrer, selleri, persillerod, majroer, pastinak – de kan allesammen være kandidater til at snige sig med i suppen.

Goldene yoich:

1 hel kylling

2 l vand

2 store løg i kvarte

3 fed hvidløg (valgfrit)

4 gulerødder i store stykker

4 stilke blegselleri i store stykker

1 bundt dild

1 bundt persille

2 laurbærblade

2 tske peberkorn

4 nelliker

Evt. safran 

Salt

1-3 spsk. vineddike

I en stor gryde bringes 2 liter vand i kog med den hele kylling i, når vandet koger op vil der dukke skum op på overfladen – dette er urenheder og skummes af med en bred, flad ske.

Derefter tilføjes grøntsager, urter og krydderier -bortset fra saffran hvis du bruger det – salt og peber. Lad suppen simre med låget på ca. 1 time.

Kyllingen vil nu være kogt – med mindre du bruger en suppehøne – men i dag er kyllinger meget rimelige i pris og kødet væsentligt mere velsmagende, så vi anbefaler dem. Løft kyllingen op fra gryden og fjern kødet, så det ikke bliver udkogt. Skrog og knogler samt evt stumper returneres til gryden. Det afpillede kød gemmes for sig, væddet med en smule af boullionen. Vi vil bruge noget af det i suppen og dette deles fint i små stykker, men der vil være mere end rigeligt, så du kan evt. bruge brystet til en hovedret, eller gemme kødet til en kyllingesalat eller andet.

 

Du kan også vælge at tage gulerødder og selleristilke fra på dette tidspunkt, hakke dem og gemme dem til dem færdige suppe.

Efter kødet er fjernet og knogler, skrog og stumper returneret til gryden skal suppen simre endnu end time eller så, vi går efter ca. 2,5 timers kogetid i det hele. Nu skal suppen sies så vi har en ren boullion uden fyld, og smages til med vineddike og evt. salt og peber og måske en anelse sukker. Når dette er gjort kan du – hvis du ønsker – tilføje et nip saffran til det sidste opkog for at opnå den helt gyldne ‘goldene yoich’.

Til sidst returneres kyllingekødet og grøntsagerne til suppen og den er klar til servering – gerne med lidt hakket persille drysset over. Eller prøv med vores peberrodsgremolata, der giver et både frisk og krydret pift.

Hvis det er en festlig lejlighed, eller du bare har lyst til at gøre lidt mere ud af det, vil vi dog anbefale dig at prøve nogle af de mange spændende former for tilbehør:

Kreplach

Knaidlach – Matzekugler

Dumpenudler