Saltagurker

4 glas af 1 liter

ca. 45 minutter og 2-3 ugers fermentering.

Saltagurker

Saltagurker er et must i Askhenazikøkkenet og alle andre østeuropæiske madtraditioner – og de smager fantastisk – ikke mindst når man selv laver dem. Fermentering kan måske virke lidt overvældende at starte på for nogle, men overholder men nogle få enkle regler, er det faktisk meget nemt.

Sørg for god hygiene, skold glas og gummilister og skyl dem evt. i atamon. Spar ikke på krydderierne, de giver en herlig smag og hjælper med at konservere agurkerne, og husk at når du først har åbnet et glas efter fermentering er holdbarheden begrænset. Agurkerne skal være dækket af lagen, det er den, der konserverer dem. God fornøjelse!

Saltagurker:

2 kg drueagurker

2 l vand

100 g salt

Krondild 4-5 hoveder

8 vinblade, brombær eller egeblade

40 g peberrod revet eller skåret i skiver

1 chili i skiver

10 g hvide peberkorn

15 g sorte peberkorn

5-6 g gule sennepsfrø

Ca. 6 fed hvidløg knuste med den flade side af en kniv.

Vand, salt og krydderier bringes i kog til lage, når det når kogepunktet tages gryden af  varmen og køler af til den er lunken.Agurker skylles omhyggeligt og prikkes med gaffel.

Rens og skold 4 sylteglas af 1 liter, skyl evt. med atamon.

Placer dild og vinblade i bunden af hvert glas og pak med agurker, de skal stå op og pakkes så tæt som muligt, gerne i flere lag helt til kanten.

Hæld den lune lage over og fordel krydderier og hvidløg ligeligt mellem glassene.

Stil glas på en bakke eller lignende (evt. en bradepande) på køkkenbordet med låget på men ikke lukket og læg et viskestykke over. Kig til dem efter et par timer – nu kan du formentlig skubbe agurkerne lidt længere ned i glasset, hvis nogle har tittet lidt op over lagen. Glassene skal ikke lukkes endnu, de står på bakken for at kunne ‘bøvse af’ når de begynder gæringsprocessen – det vil sige, der godt kan komme til at løbe væske ud – derfor bakken. Efter et par dage lukkes lågene og de stilles koldt og mørkt i min. 2-3 uger. Under fermenteringen vil du se lagen blive hvidlig og uklar, det er ikke fordi der er noget galt eller dine agurker er i forrådnelse – det er lacto fermentering.

1/2 kg agurker passer ca. til et 1 liters sylteglas – der er de mest praktiske. De passer godt ind i køleskabet, og det er ikke for stor en portion, du åbner for ad gangen.