Kreplach – jødisk fyldt pasta

Kreplach er den jødiske betegnelse for fyldt pasta. Alt efter land, familie og tradition kan de have forskellige udformninger, præcis som med italiensk pasta, og fremgansmåden er også stort set den samme som med den italienske, når du skal fremstille dem. Kreplach spises modsat italienske tortellini eller ravioli oftest i kyllingesuppe, omend de også kan serveres som en seperat pastaret med skysaucen fra en steg, eller steges og serveres sprøde ligesom de polske pierogi. De tager tid at lave, hvorfor de også er en delikatesse, der normalt spises ved særlige højtider, men de er absolut arbejdet værd, og når man har prøvet det et par gange og evt. tager en pastamaskine til hjælp, går det faktisk ret nemt og smertefrit. Med en ven til hjælp kan det også være ret hyggeligt. Der er som sagt flere måder at udforme dem på, vi viser her en, der både er flot og imponerende og ikke kræver særligt udstyr.

Dej:

1 æg

100 g mel

en knivspids salt.

1:1 er den gode huskeregel – dette betyder 1 æg til 100 g mel. Så kan du nemt gange op herfra, alt efter hvor stor en portion du har brug for.

Hvis du blander din dej i hånden så start med at piske æg og salt med en gaffel og tilføj melet lidt efter lidt, indtil du har en glat sammenhængende dej du kan ælte. Du kan justere med en dråbe vand eller en smule mel. Alle typer mel er lidt forskellige og æg har forskellig størrelse, så det vil aldrig være hundrede procent ens.

Hvis du bruger en foodprocessor kommes alle ingredienserne i fra start, juster på samme måde med et par dråber vand eller en anelse mel.

Når dejen er æltet, pakkes den ind i film og lægges i køleskabet min. en halv time for at hvile.

Fyld:

Oh vey! Der er rigtig mange muligheder her, kødfyld af forskellig art er nok mest populære, men også kyllinge-, lever- eller svampefyld er super lækkert. Kreplach er en god måde at få en luksusret ud af resterne af en steg, og en mulig anvendelse af kyllingekød fra kyllingesuppe. I første omgang er her opskriften på et klassisk kødfyld:

1 lille løg, fint hakket

2 spsk. olie

175 g magert hakket oksekød

1 æg

2 spsk. hakket bredbladet persille

salt og peber

1/2 tsk. vineddike

 

Sauter løg i olien ved lav varme indtil de bliver blanke, tilføj kødet. Brug din ske eller spatel til at brække klumperne op med. Når kødet er gennemstegt blendes det hele igennem i en foodprocessor og krydres med persille, salt, peber og eddike. Husk at smage det til. Lad det derefter køle af.

 

Kreplach:

Tag din dej ud af køleskabet og skær en skive af, resten holdes indpakket i film, så den ikke tørrer ud imens.

 1. Hvis du ruller ud i hånden, strør du mel på bordpladen og ruller dejen ud så tyndt som muligt i en firkant. Hvis du bruger en pastamaskine, kører du dejen igennem fra 7-2 og lægger så din firkant på den melstrøede bordplade
 2. Rul din dej sammen
 3. Skær den til
 4. Skær rullen i ca. 6 cm stykker og rul dem ud
 5. Læg disse strimler ovenpå hinanden (huske mel så de ikke klistrer sammen) og skær dem igen i 6 cm stykker
 6. fordel dine firkanter på bordpladen og læg en skefuld fyld på hver
 7. Så skal der foldes: hver firkant foldes over til en trekant
 8. Spidserne klemmes sammen
 9. Luk de to andre ender på samme måde
 10. Klem langs siderne så de lukkes
 11. Buk din trekant
 12. Klem de to spidser sammen omkring din finger så de lukkes.
 13. Kreplach! Lad dem stå i ca. 15 minutter og tørre og også gerne længere.

Kreplach koges i rigeligt saltet vand i ca. 20 minutter. Sørg for der er godt gang i gryden, når du putter dem i vandet, så de ikke sætter sig fast på bunden. Efter en tid vil de komme op til overfladen, skru da ned til mellemvarme og kog dem færdig der. Brug en hulske til at løfte dem op fra gryden og server dem i kyllingesuppen. Velbekomme!