Grillet dorade i sefardisk stil

4 personer

45 min.

Dette har været en af sommerens absolutte favoritter på grillen, og en af de skønneste fiskeretter vi kender! Det er en ret, der smager af sommer og middelhav og dufter af sydlige himmelstrøg –  og den har passet perfekt til vejret i denne varme danske sommer.

Selve retten er inspireret af ‘flodmændenes fisk’ fra Claudia Rodens fantastiske bog om det jødiske køkken. Der beskriver hun, hvordan flodmændene i Iran??? havde en særlig måde at tilberede fisk på, der var så lækker, at de ofte var efterspurgte til bryllupper. Det er denne beskrivelse samt hendes opskrift, der har inspireret os til vores grillede fiskeret.

Vi bruger saltvandsfisk fremfor ferskvandsfisk, da de er mere smagfulde, og mere tilgængelige – både på Mallorca hvor vi lavede retten første gang, og herhjemme i Danmark hvor vi har tilberedt den flere gange siden.

4 dorader (min. 1kg)

4 blommetomater

1 lille løg, fint hakket

2 fed hvidløg

1 citron – saft og skal af

1 stor spsk. allehånde

salt og peber

evt. chili

olivenolie

 

Hvis du griller over kul er det første du skal gøre at tænde op under kullene, så de er klar til dine fisk. Hvis du griller over gas eller i ovn, er dette selvsagt ikke et problem.

Hak tomater og løg, pres eller riv hvidløg og bland med citronsaft og -skal i en skål, brug gerne fingrene til at mose det sammen med. Tilsæt allehånde og krydr med salt, peber og evt. chili efter smag. Lad blandingen stå og trække.

Rens dine dorader, fjern finner og hovede og flæk dem – skær bugen op på dem ind til rygraden så fisken kan spredes flat ud som på billedet.

Pensl fiskene med olivenolie og drys med salt og peber.

OVN: Hvis du griller i ovn ligges de flat ud i en bradepande med skindsiden opad, sæt dem i ovnen og grill dem til skindet er gyldent og sprødt (ca.6-7 min.). Tag bradepanden ud, fordel tomatmassen overfiskene og sæt dem tilbage under grillen, grilles til fiskekødet er hvidt, kanterne gyldne og tomaterne bagte – hold øje med fiskene.

GRILL: Hvis du griller over kul eller gas anbefaler vi en fiskeholder eller et grill net for at forhindre at fiskene brænder sig fast på risten. Fiskene grilles ved direkte varme, så hold øje med dem! Placer dine fisk i holderen spredt flat ud, med tomatmassen fordelt på kødsiden. Du kan godt lægge låg på din grill, hvis den er af den type. Fiskene er færdige når kødet er hvidt, skindet gyldent og sprødt og tomaterne bagte.

Som tilbehør anbefaler vi en israelsk salat, godt brød og evt. vores humus.