Humus – Delicatessens humus uden svinkeærinder

500 g Humus

Iblødsætning natten over

Ca. 1 time, plus afkøling

Humus – det smager bare fantastisk, og det er en integral del af det israelske cuisine. Efterhånden er det også ved at blive en fast bestanddel af snacks frokost arrangementer her i Danmark, selvom de fleste nok køber deres humus færdiglavet. Det kan dog så absolut betale sig at lave sin egen – ikke bare er det meget billigere, du får også en væsentlig bedre humus!

Der er mange udgaver af humus, og mange præferencer, vi giver her opskriften på en helt basal humus, som langt de fleste vil kunne lide. Vi bruger ikke tahin i denne opskrift, da tahin er en videnskab for sig, og virkelig kun smager godt, hvis det er et frisk kvalitetsprodukt. Har du adgang til et sådant kan du naturligvis sagtens smage din humus til med tahin.

Med hensyn til grundingrediensen så kan du enten købe kikærterne på dåse eller koge dem selv, hvilket er væsentligt billigere, og giver dig friskkogte kikærter at arbejde med.Vi anbefaler klart det sidste. Du skal blot huske at stille dem i blød natten over først, så det kræver lidt planlægning.

250 g kikærter

2-3 fed hvidløg

1/2 tsk chili eller cayennepeber

saft af en citron

1 stor tsk. spidskommen

1 1/2 tsk. salt

lidt olivenolie

ca. 1 dl iskoldt vand

 

Stil dine kikærter i blød i koldt vand natten over. Når du er klar til at lave din humus hælder du vandet fra dem og hælder dem over i en gryde sammen med frisk vand. Bring dem i kog – vær opmærksom på at de ikke koger over – kikærtevand er ikke en sjov oplevelse over hele dit komfur – og lad dem simre til de nemt mases mellem to fingre, ca. 45 min. – 1 time. Hæld vandet fra.

Blend dine kikærter i en foodprocessor eller blender sammen med hvidløg, citronsaft, salt, krydderier og olie. Tilsæt isvand lidt af gangen og forsæt med at blende flere minutter endnu indtil du har en helt jævn, cremet masse. Stil din humus på køl. Den vil smage bedst, når den lige har fået lov til at sætte sig lidt og trække smag. Når den er kold, er den klar. Velbekomme!