Gremolata er egentlig en italiensk ‘topping’ eller krydderurtedrys bestående af citronskal, hvidløg, persille og evt. ansjoser altsammen hakket fint og brugt som tilbehør til gryderetter.
Peberrod og persille var blandt de meget få krydderurter Ashkenazi jøderne havde til rådighed, og indgår derfor også i mange retter. Citronskal som er et andet væsentligt element i gremolata, var bestemt ikke noget, der var tilgængeligt for dem i datidens østeuropa, men kombinationen passer godt sammen med mange Ashkenazi retter og giver et frisk og moderne pift til somme tider meget tung mad, man selv kan justere efter behov. Og vi elsker peberrod!
Peberrodsgremolata:
1 citron, skallen af
2,5 cm frisk hel peberrod
1 håndfuld bredbladet persille
Riv skallen af en citron på et fint rivejern, og derefter ca. en tomme peberrod – alt efter hvor tyk og frisk den er – på et lidt grovere. Hak to håndfulde bredbladet persille, tilsæt citronsaft og en anelse salt, bland det hele på et spækbræt og hak det godt igennem med en kokkekniv.